Hösten 2013 införde föreningen frivillig Matavfallssortering och sedan den 1 januari 2023 är det obligatoriskt för oss Stockholmare att sortera ut matavfallet. På den här sidan finns en del bra-att-ha-information samlad.

Kärlen för återvinning finns uppställda vid de vanliga sopskåpen. Bilden nedan visar var de speciella kärlen för matavfall finns. Årstavägen 89, Årstavägen 111, Siljansvägen 43, Siljansvägen 51, Siljansvägen 60, Siljansvägen 57 samt vid Siljansvägen 69. Observera att det INTE är tillåtet att slänga vanliga sopor i dessa kärl!

Så här anmäler du dig

Skicka ett mail till matavfall@grangen.se eller lämna en lapp i lådan till vår Föreningsexpedition på Siljansvägen 56. Vi kontaktar dig därefter och lämnar ut en hållare och påsar samt ger lite mer information om hur det fungerar. Den utdelade påshållaren är lämpad för att ge ventilation och undvika dålig lukt. Använd enbart de utdelade påsarna. Skulle de ta slut finns det fler att hämta i bägge tvättstugorna.

Några tips som underlättar utsorteringen av ditt matavfall:

  • Låt blött matavfall (som soppor och såser) rinna av i slasken och använd gärna en vaskskrapa för att ta upp det.
  • Skala exempelvis lök, potatis och morötter direkt i påsen. Underlätta för dig själv genom att ställa upp påshållaren med matavfallspåsen i diskhon eller på diskbänken.
  • Byt påse ofta och diska påshållaren ibland.
    Skölj av illaluktande avfall som till exempel räkskal i kallt vatten, eller lägg det i frysen fram till hämtdagen.
  • Använd den utdelade påshållaren. Den gör att luften kan cirkulera kring matavfallet, så det torkar. Torrt matavfall luktar mindre.
  • Lägg lite hushållspapper (utan motivtryck) eller äggkartong i botten av påsen, det suger upp extra fukt.
  • Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen, ta hellre två stycken matavfallspåsar. Om du sätter papperspåsen i en plastpåse i en hink stannar fukten kvar och papperspåsen går sönder mycket lättare än om den kan lufttorka.
  • Vanliga plast- eller papperspåsar får absolut inte läggas i sopkärlet för matavfall eftersom de inte är komposterbara och ställer till med problem i rötningsprocessen.
  • Fyll inte påsen för mycket, som mest upp till den streckade linjen. Det ska gå att rulla ihop påsen ordentligt, så att inte matavfallet ligger löst i kärlet.
  • Under vintertid finns det risk för att påsarna fryser fast i kärlet och inte lossnar vid tömning. Undvik detta genom att inte lägga en genomblöt påse i kärlet.

Detta får läggas i kärlet för matavfall:

  • Matrester, både tillagade och råa
  • Kött (inklusive ben från t ex revben och kotletter)
  • Ost
  • Pasta, ris
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Frukt
  • Bröd, kakor, kex och godis
  • Fisk, fiskrens, skaldjursrester (musselskal är OK, däremot inte ostronskal)
  • Äggskal
  • Te (även påsar)
  • Kaffe (även filter)
  • Ofärgat hushållspapper i små mängder (för att samla upp fukt)

Du kan torka av fettet från en stekpanna med hushållspapper och lägga i matavfallspåsen. Har du överbliven mat- eller frityrolja kan du hälla upp den i en pet-flaska, använd gräddförpackning eller liknande, som du försluter och sedan lägger i den vanliga soppåsen. Fett kan skapa stopp i avloppsledningarna och ska därför inte hällas ut i vasken.

Detta får INTE läggas i kärlet för matavfall:

  • Plastpåsar och blöjor, inklusive de märkta ”biologiskt nedbrytbara varor”
  • Plast
  • Kattsand
  • Jord
  • Blommor
  • Aska
  • Stearin
  • Snus
  • Cigaretter
  • Tuggummi